Det er ingen hemmelighed, at røg generelt ikke er særligt sundt for os mennesker. Visse typer røg som f.eks cigaretter kan undgås, men luftpartikler fra pejse og brændeovne er svært at gøre noget ved, især hvis du bor i et ældre villakvarter.
Kort fortalt så udleder alt røg kræftfremkaldende stoffer som benzen, benzin, toluen, og diverse tjærestoffer som vi mennesker ikke har særligt godt af.
Dårlig forbrænding er skadeligt
Typisk sker det i processen af “dårlig” forbrænding, hvor der dannes mikropartikler, der bliver skudt ud i luften. Faktisk er partiklerne så små, at vi ikke har en chance for at opdage det.
De løber direkte over i blodbanen og forurener vores luftveje. Hvis vi gentagne gange udsættes for dette, kan det over tid udvikle sig til sygdomme og luftvejslidelser.
Bekymringen har vakt så stor bekymring, at både politikere og miljøstyrelsen direkte opfordre at skifte sin brændeovn ud, der er mere end 10 år gammel. Så selvom det kan være hyggeligt, at sidde i stuen foran sin brændeovn, så er udledningen af giftige partikler meget skadelige for alle.
Skift til vedvarende energikilde
Siden starten af 2020 har rigtig mange familier valgt at skifte til en anden type varmekilde i deres bolig. En grøn energikilde som er billig i anskaffelse, er en luft til luft varmepumpe der både er driftsikker og billig i drift. En luft til luft varmepumpe tager ikke mere end 2-4 dage at få installeret i boligen, og skal monteres af en autoriseret håndværker.
Den årlige besparelse kan varierer, men du kan regne med at spare helt op til 20-30% af den samlede varmeudgift.
Varmepumpen er fremtiden
Grøn energi er kommet for at blive, og luft til luft varmepumpen er kommet for at blive. Der udvikles hele tiden på forbedringer, så varmepumperne kan blive endnu mere driftsikre og energivenlige.
Den store ulempe ved denne type kilde, er at du ikke kan bruge varmt brugsvand. Der skal du enten have installeret et jordvarmeanlæg eller luft til vandvarmepumpe.
Det er helt andre modeller og mere avancerede installationer der kræves. Her vil den autoriserede montør give et visit, og vurdere om denne type varmekilde er mulig, hvorefter du vil få tilsendt et tilbud.
Du bør overveje grundigt hvad der bedst kan betale sig, se på dine nuværende energikilde, og prøve at lave en prisberegner. Er du i tvivl om, hvordan du skal gribe det an, kan du alliere dig med en professionel rådgiver på området.