Weekly News

Teknologi gør det ikke alene

Der sættes stor lid til teknologien i disse år. Robotterne, der kommer marcherende eller flyvende ind fra oven. Den digitale strøm af bits and bytes, der i eksponentiel fart forbinder, optimerer og revolutionerer. For slet ikke at tale om forhåbningerne til Big Data og strømmen af informationer, som vil give bedre og mere præcis information om den reelle virkelighed med øget transparens til følge.

Der er utvivlsomt meget at glædes over og se frem til.

Også i dansk landbrug har man store forventninger til de teknologiske fremskridt, som forhåbentlig vil kunne øge lønsomheden endnu engang. Give landmanden mindre slid og bidrage med teknologiske løsninger, som vil kunne tjene naturen, biodiversiteten, klimaet og ikke mindst forbrugernes interesser.

Forestil dig f.eks. den lille robot der 24-7 vil kunne køre rundt blandt køer og fjerne kolort og suge gyllen op på stedet, og dermed øge hygiejnen betragteligt. Eller hvad med en lille hær af små mobile fiduser, der kan vandre mellem kornaks og eliminere rævehale, rejegræs og væselhaler. Eller chippen i koens rumpe, som kan fortælle digitalt, at det er inden for de næste timer, at kælvningen vil finde sted. Eller dronen, der kan flyve rundt og give landmanden et detaljeret, fuldstændigt billede af situationen efter haglen i den 30 ha store hvedemark nord for mosen. Det automatisk skridsikre rullebånd, der kan få køerne tørklovet ud på de fjerne enge. De selvflyttende grisehytter, der altid sikre grisen et tørt leje, mens den selv samme grisehytte kan skræmme både ræve, ulve og krager fra marken.

Glemt skal heller ikke være meningen med det hele, dem det hele handler om, nemlig forbrugerne og deres behov for gode fødevarer. Med økonomisk overkommelige micro-teknologiske anlæg vil det blive muligt at hente mælken, fløden og yoghurten frisk fra det lille lokale andelsmejeri. Så de kræsne forbrugeres ønsker om lokale fødevarer, kort transporthed, tillid og nærhed kan realiseres og gøre landsbyen langt mere selvforsynende.

Jo vist, er der store og realistiske forventninger til fremtidens teknologiske håndsrækning til dansk landbrug og fødevareproduktion. Der er utvivlsomt meget at glædes over og se frem til, særligt hvis disse nye teknologiske løsninger kommer ned i et prisleje, hvor selvstændige landmænd og mindre kooperativer kan være med.

Men hvad der dog er vigtigt at bemærke, når det handler om teknologi er, at teknologien ikke har megen værdi i sig selv. Mennesker har, om jeg så må sige, ingen teknologiske behov, men derimod menneskelige behov. Teknologiens berettigelse er at sikre menneskers behov og det gerne så det fører til større samlet lykke for mennesket. Det er derfor trods forventningens glæde og den teknologiske rus værd at stoppe op, og tænke sig godt og grundigt om en ekstra gang inden man alene sætter sin lid til teknologien og tror, at teknologien er det fiks, som kan klare alt.

Del

Journalist

Birthe Linddal, sociolog og fremtidsforsker

Andre artikler