Weekly News

Ren luft øger holdbarheden

Hos Orkla Foods filtreres luften i dele af produktionen. Det forlænger fødevarernes holdbarhed og kan mærkes på bundlinjen.

Mere effektiv planlægning er lig med bedre økonomi.

I fødevareproduktion er holdbarhed en afgørende faktor, både for fødevareproducenten, detailleddet og forbrugerne. Det er man bevidste om hos Orkla Foods, hvor man ved at rense luften i dele af produktionen har opnået en forlænget holdbarhed på op til 20 procent på nogle produkter. Hvordan? Ved at opsætte filtre, der fjerner luftens naturlige forekomst af skimmelsvamp i produktionslokalerne. Det fortæller fabrikschef hos Orkla Foods, Mikael Priess Sørensen, med udgangspunkt i produktionen af pasta.

– Når vi producerer Pastella, som de fleste kender, gør vi det samme, som man ville gøre derhjemme, bare i meget større mængder. Vi ruller dejen ud på maskinen, og det giver et stort ”tæppe” af pasta. Dette ”pastatæppe” har en meget stor overflade og er derfor ekstra udsat for den skimmelsvamp, der naturligt er i luften, forklarer han.

– Hvis vi ikke får renset skimmelsvampen fra, vil den dale ned over ”pastatæppet”, og det vil betyde, at vi får problemer med holdbarheden på pastaen. Derfor er det vigtigt, at vi får filtreret luften, uddyber han.

Problemet gælder alle fødevarer, men især produkter som pasta, der har store overflader, er udsatte, tilføjer Mikael Priess Sørensen.

Renseprocessen sker ved hjælp af et luftrensesystem, som minder om det, de fleste kender fra støvsugeren derhjemme. Luften suges ind udefra og passerer igennem et filter, inden den når ind i lokalet. På den måde sikres det, at der ikke er skimmelsvamp i luften.

– Vores fabrik ligger i landlige omgivelser, og der vil være en naturlig forekomst af skimmelsvamp i luften, bl.a. fra markerne. Det, vi gør, er at trække den friske luft ind, blande den med noget af den eksisterende luft i lokalet, for at genanvende noget af varmen, og filtrere den. På den måde udskifter vi al luften i lokalet fem gange i timen, fortæller Mikael Priess Sørensen.

For at sikre, at der ikke trækker luft ind udefra, er der konstant overtryk i rummet, tilføjer fabrikschefen.

– Fordi vi kører med overtryk i rummet, vil luften ved sprækker og andre åbninger søge ud af rummet i stedet for ind i rummet. Det betyder, at der ikke er nogen luft i rummet, der ikke har været igennem filtret, siger han.

Foruden overtryk er rummet udstyret med sluser, som medarbejderne skal igennem, hver gang de skal ind i rummet. Denne proces er nødvendig for at sikre, at der ikke kommer ”fremmed” luft ind. Medarbejderne skal desuden skifte tøj, hvis de kommer fra visse af de andre dele af produktionen, sådan at de ikke bærer eksempelvis mel med sig ind.

For Orkla Foods har filtreringen af luften medført en markant forlængelse af holdbarheden. Eksempelvis kan pasta holde sig 20 procent længere, når det produceres på denne måde, end hvis det blev produceret med ufiltreret luft. Det er en stor forskel, som kommer alle til gavn, fortæller Mikael Priess Sørensen.

– Både for os og for vores kunder, butikkerne, betyder ekstra holdbarhed rigtig meget. For butikkerne giver det flere dage at sælge produkterne i, og for os giver det bedre mulighed for at planlægge produktionen, siger han og lægger ikke skjul på, at det kan mærkes på bundlinjen.

– Kan vi få bare én dag mere at producere i, kan vi få en mere effektiv planlægning. Og mere effektiv planlægning er lig med bedre økonomi, afslutter Mikael Priess Sørensen.

Fakta

Orkla Foods er en international fødevarevirksomhed med aktiviteter i mange lande, særligt i Skandinavien og Centraleuropa. I Danmark producerer og markedsfører Orkla Foods bl.a. kendte varemærker som Beauvais, Den Gamle Fabrik, Pastella, Glyngøre og Bähncke.

Del

Journalist

Tobias Petersen

Andre artikler