Weekly News

Du kan få dine procesdata direkte ned på telefonen, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan måle på, siger partner i Blackbird, Finn Hunneche. INDUSTRI

Datafangst booster produktionen

Med cloud-teknologi, små computere og billige sensorer er det blevet væsentligt lettere at optimere produktionsprocesser, siger ekspert.

I takt med at cloud-teknologi, små computere og billige sensorer er vundet frem de seneste år, er indsamling af data fra produktionsprocesser – såkaldt datafangst – blevet lettere og meget billigere.

Og det er rigtig godt nyt, siger Finn Hunneche, der er partner i procesoptimerings-virksomheden Blackbird.

– Man har altid kunnet indsamle data fra forskellige maskiner og processer. Det nye er, at man kan indsamle mange flere data, at man kan gemme dem i skyen, og at hele processen er blevet langt, langt billigere. For ganske få år siden talte vi om millioninvesteringer – i dag koster en sensor nogle få tusinde kr. Dermed er der åbnet en helt ny verden af optimeringsmuligheder for industrien i bred forstand.

Et helt afgørende forhold er, at mobilnetværket er blevet så godt, som det er. Det betyder nemlig, at det ikke længere er nødvendigt at trække kabler fra sensorer til en stor inhouse computer. Alt der behøves er et indbygget simkort i sensoren og en mobilforbindelse, og vupti så er data med det samme tilgængelig det sted, man ønsker, om det så er på den anden side af jorden.

– Du kan få dine procesdata direkte ned på din smartphone, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan måle på. Du kan lægge et ultralydstæppe ud, der registrerer alt, der rører på sig i omgivelserne, du kan se live video, eller du kan måle temperaturer, produktionshastighed eller noget helt syvende.

Det korte af det lange er, at der for bare fem år siden skulle store serverrum, softwarelicenser og IT-eksperter til for at køre sådan et system – i dag kan man bare køre det hele i skyen hos f.eks. Amazon.

Det er desuden Finn Hunneches erfaring, at rigtig mange processer i industrien kan optimeres ved brug af de nævnte teknologier. Og det er også hans erfaring, at mange virksomhedsledelser får sig en ordentlig overraskelse, når først data begynder at strømme ind.

– Vi oplever tit, at man har nogle vrangforestillinger om årsagssammenhænge, når det f.eks. kommer til nedbrud i produktionen. Man finder simpelthen ud af, at problemet ligger et helt andet sted, end man regnede med.

Men en ting er at indsamle store mængder data – noget andet er at undgå at drukne i dem. Det er den næste udfordring, siger Finn Hunneche.

– Når data begynder at komme ind, opstår der ofte en lidt Honey Moon-agtig periode, hvor man bare er begejstret for pludselig at kunne se og aflæse processerne så tydeligt. Men det ændrer jo ingenting i sig selv. For at man kan bruge data til noget, skal man ændre adfærd, og ikke bare gøre, som man altid har gjort. Det kan være en udfordring for mange, men er en investering, der er givet rigtig godt ud.

Del

Journalist

Frank Ulstrup

Andre artikler